Skip to main content

„Találtak aranyat, vagy valamilyen kincset?” – kérdezik úton-útfélen, amikor megtudják, hogy régészek vagyunk. Bár hiába mondjuk el, hogy nekünk a nemesfém mellett a tárgyak által hordozott információ is nagyon fontos, ennek jelentőségét csak kevesen hiszik el.

Valóban van annak varázsa, ha ez ember kincset talál, mert minden régészben van egy kicsi Indiana Jones. De valójában egy-egy aranypénz önmagában, lelőhely nélkül csak egy szép tárgy.

2018. október 8-a reggelén nem gondoltuk, hogy „aranyos” napra ébredünk. A Budapest I. Táncsics Mihály utca 9. sz. telken folyó ásatáson, az Erdélyi bástya belső oldalán, a faltól nem messze egykoron valószínűleg egy szütyőben elhelyezett éremkincsleletre bukkant Sándor Lajos, a múzeummal hosszú évek óta együtt dolgozó fémkeresős. Négy török aranypénz és több száz európai és török ezüstpénz került elő.

Egy héttel később ugyancsak fémkeresős kollégánk hívta fel a figyelmet arra, hogy a bástya falában jelzést hall. Bepillantva egy kis üregbe hét darab, egymásra helyezett török aranypénzre bukkantunk.

A kincsleletek megtalálásának helyszíne, a Táncsics Mihály utca 9. alatti telken elhelyezkedő Erdélyi bástya

A két éremkincslelet számtalan kérdést vet fel. Ki rejthette el? Milyen társadalmi pozícióban állhatott, hogy ekkora összeg volt nála? Saját tulajdon volt, vagy esetleg a katonák zsoldja?

A pénzek megtalálása után a kincslelet azonnal a restaurátorokhoz került, akik gondos munkával a több száz évig egymáshoz préselődött érméket óvatosan elkezdték szétszedni. A munka még csak az elején jár, de mindenképpen szerettük volna a nagyközönség elé tárni ezt a páratlan leletegyüttest, bemutatva, hogy a megtalálás után még mennyi munka van egy-egy tárggyal.

Az éremkincsleleteket általában valamilyen ellenséges támadás hírére ásták el. Bár a kutatás elején járunk, az eddigi vizsgálatok alapján feltehetően a 15 éves háború alatt Budát érintő egyik ostrom során rejthették el a pénzeket.

Az összes darab megtisztítása után egy hosszú feldolgozási folyamat veszi kezdetét. Meg kell határozni minden érme fajtáját, korát. Így újabb adatot kaphatunk a 16. század végi- 17. század eleji pénzforgalommal kapcsolatban. Érdekes lesz megfigyelni, hogy egyes pénzek mely pénzekkel együtt lapulhattak egy-egy török erszényében.

Végezetül pedig, a fémkereső fontosságát nem kell taglalni, de azt nagyon fontos elmondani, hogy ha ez az éremkincslelet nem egyben a lelőkörülményeivel együtt kerül elő, hanem lelőhely-meghatározás nélkül itt-ott, külön-külön, akkor a tárgyak által hordozott plusz információk teljes mértékben elvesztek volna.

Az egy tömbbe összeállt pénzek a megtaláláskor

A falban elrejtett hét darab török aranypénz

Az ezüstpénzek tisztításának fázisai

Az aranypénzek a restaurátor tisztítása után