Skip to main content

A budavári királyi palota Duna felé eső oldalán, a hegy lábánál terül el az ún. Öntőház-udvar, ahol 1999 és 2000 között kisebb, szondázó feltárások zajlottak Magyar Károly vezetésével. Régészeti munkákat nagyobb felületen 2012–2014-ben nyílt alkalmunk végezni, a Várkert Bazár felújítása kapcsán.

A terület Zsigmond király (1387–1437) uralkodásától fogva a királyi palota védelmi rendszeréhez tartozott, első ábrázolása az 1493-as Schedel-féle Világkrónika Budát bemutató metszetén jelenik meg. A feltárás során előkerült a metszeten is látható épület maradványa, amit Zsigmond vagy Mátyás király (1457–1490) korára keltezhetünk. Az udvar mai nevét a barokk kortól a 18-19. század fordulójáig itt működő ágyúöntő műhelyről kapta.

​Az ásatáson több szelvényből is kerültek elő majolika padlótéglák, amelyek Mátyás király és felesége, Aragóniai Beatrix idejében a királyi palota termeinek üde színfoltjai voltak. Beatrix nagyon kedvelte a majolikából készült luxustárgyakat. A padlótéglán látható képek részben az Aragón-ház, részben pedig Mátyás király szimbólumait ábrázolják. A bemutatott darabokon a Hunyadiak címerállata, a holló, valamint a királyi hatalmat jelképező korona láthatók.

A keleti falszoros látképe a Schedel-féle Világkrónika (Nürnberg, 1493) Buda-ábrázolásán

A feltárt terület alaprajza