Skip to main content

A II. világháború pusztításai után, a budai királyi palota újjáépítéséhez kapcsolódó, Gerevich László vezette régészeti kutatások során, 1949-ben találták ezt a faragványt a Királypincének nevezett teremben. Ez a teret ma pincének nevezik, a középkorban azonban a palota keleti homlokzata előtt húzódó udvar része volt. Bár az ásató Gerevich az itt feltárt 4. számú szemétgödröt tartotta a szobor lelőhelyének, Holl Imre úgy gondolta, valószínűbb, hogy a felette húzódó, faragott kövekben gazdag rétegből származhatott.

A mintegy 30 cm magas, puha mészkőből faragott szobortöredék egy pajzsot tartó emberalak torzója. Deréktól nyakig maradt meg épen, csupán kezei és jobb karja hiányoznak. A szobor, feltételezve, hogy ott került elő, ahol egykor az épületet díszítette, a Mátyás király-féle palotafelújításkor készülhetett, a 15. század utolsó harmadában.

A szobor érdekessége, hogy a pajzsra, illetve a mellkasi részre is utólagosan két figurát karcoltak. A mellkason lévő halványabb, nehezen kivehető, a pajzson azonban jól látszik a „pálcikaember” alakja. Teste két, csúcsuknál összeérő háromszög, amiket négyzethálós minta is fed, feltehetően a ruha textúráját akarta érzékeltetni az ábra készítője. A három szál hajjal ellátott mosolygó fej kialakítását nézve az lehet az érzésünk, hogy ezt akár mi is készíthettük volna 4-5 éves korunkban. A „művészről” sokat nem tudunk, korát is legfeljebb csak találgathatjuk. Lehetett egy unatkozó őr is a királyi palotában, de könnyen lehet, hogy már a török uralom alatt készítette egy, a várban állomásozó török katona. Azt a lehetőséget, hogy a rajz egy fantáziadús ásatási munkás keze munkája lett volna 1949-ből, talán némi kétkedéssel, de szintén felvethetjük.

Akárhogy is történt, az kijelenthető, hogy bár művészettörténeti jelentősége csekély, kuriózumként mégis érdekes darabja a Vármúzeum Középkori Kőtárának.

Mivel múzeumunk zárva tartása miatt jelenleg nincs lehetőség az 1 hónap – 1 tárgy sorozat keretében időszakosan kiállított tárgy személyes megtekintésére, így áthidaló megoldásként az alábbi forgatható, mozgatható 3D-s modellel szeretnénk pótolni az élményt.