Skip to main content

A régészeti ásatásokban az az egyik legizgalmasabb, hogy nem tudjuk, mi vár ránk aznap. Egy átlagos munkanap következik, vagy valamilyen egyedülálló dolgot találunk. A középkori Kána falu feltárása minden pillanatában hordozott valami érdekességet, hiszen az ott eltöltött három év alatt lehetőségünk nyílott Magyarország eddig feltárt, legnagyobb Árpád-kori faluját megtalálnunk. De nemcsak a számadatok, a 16 hektáron kutatott település, a 198 földbe mélyített ház, a templom és körülötte 1067 sír tette a lelőhelyet különlegessé, hanem a gazdagsága is. Olyan leletek fordultak elő, amik nem jellemzőek a 12-13. századi falusi településekre.

Az előkerülő tárgyaknál szerencsés esetben már a megtaláláskor azonnal tudja az ember, hogy valami különlegeset tart a kezében, de legtöbbször csak a restaurátori munka során ismerhetjük meg a tárgyakat eredeti pompájukban.

Az 1744. számú, enyhén méhkas alakú gödör a bontás megkezdésekor nem kecsegtetett különösebb lelettel, az objektum olyan volt, mint több száz „társa”, hétköznapi kerámia töredékeket rejtett magában. De a 2004. február 6. egy fontos dátuma lett a kánai ásatásnak, ekkor került elő ugyanis egy kisméretű, alig 3 cm-es, madár alakú bronz csat. Bár a korróziótól akkor még zöldes színű volt, ennek ellenére rögtön látszott, hogy egy szépen kidolgozott viseleti tárgyat találtunk.

A gömbölyded fejű, széles farktollakkal rendelkező madáralakot véséssel és poncolással díszítették. A csathoz tartozó tű hiányzik, eredeti pozíciója szerint a madár testén átlósan helyezkedett el, melyről a tű számára elvékonyított csatkeret árulkodik. Kis mérete alapján felsőruházat összefogására szolgálhatott. A mellette előkerülő leletanyag alapján a tatárjárás előtti évtizedekre keltezhető.

E csattípus meglehetősen ritka, eddigi ismereteink szerint Európában csak 6 darab van belőle: egy Németországban, a többi pedig Angliában. Nehéz megmondani, hogy milyen jelentéstartalmat képviselhetett, hiszen mind világi, mind spirituális értelmezés is elképzelhető.

​Miért ez lett a kánai ásatás vezérlelete? Talán azért, mert egy szeretetreméltó, kedves kis tárgy. Egy nagyon szépen kidolgozott állatábrázolás. Jobban szemügyre véve megdöbbentő, hogy 800 évvel ezelőtt, a modern technikai vívmányok nélkül is, milyen csodás tárgyakat tudtak a mesteremberek létrehozni.

Mini-interjú a cikk írójával

Miért lettél régész, gyerekkori álom volt-e, vagy később jött a szándék?

Mindig is érdeklődtem a történelem iránt, sokáig a történelemtanári pálya vonzott, aztán 13 évesen elmentem egy ásatásra, és utána azonnal régész akartam lenni.

Mely korszakkal foglalkozol és miért?

A középkoron belül az Árpád-korral foglalkozom. Megfogott a 8-900 évvel ezelőtti élet, a tárgyak, épületek. Döbbenetes belegondolni, hogy modern technika nélkül mire voltak képesek akkor az emberek

Mi az, amit a leginkább szeretsz a szakmádban?

Azt, hogy nem lehet tudni, mit hoz a holnap. Egy érdekes leletet, vagy egy olyan információt, ami választ ad a korábbi kérdésekre.

Mi jelenti számodra a legnagyobb nehézséget ebben a munkában?

A nehézség, az, hogy nem lehet kimondottan csak a szakmával foglalkozni. A munkánk során számos jogi, gazdasági, műszaki problémával is meg kell küzdenünk.

Mi volt a legnagyobb meglepetés, ami ásatáson ért?

Talán egy tengelyes olló megtalálása. Egy rozsdás vastömbként került elő, a csomagolásnál is csak azt írtuk rá, hogy vastárgy, és a restaurátor munkája után derült ki, hogy ez a vastömb valójában egy ollót rejtett magában.

Miért épp ezt a tárgyat választottad, mint különös érdeklődésre számot tartható leletet?

Ez a kánai ásatás vezérlelete. Annak ellenére, hogy kicsi, egy nagyon érdekes, szépen megmunkált, szeretni való tárgy, amely sok kérdést, titkot tartogat. Hozzá hasonló darabok csak hazánktól messze kerültek elő.