Skip to main content

A középkor mindennapi életében nagy szerepet játszott a vallásosság. A kisméretű kerámiafigurák, amelyek Jézust, a Madonnát, illetve a különféle szenteket ábrázolták, egykor kegytárgyak voltak. Negatív formába préselve, sorozatban készültek, és megvásárlásuk után tulajdonosuk otthonában a személyes áhítat, olykor babonás praktikák céljait szolgálták.

Az itt kiállított kerámiafigura sajnos, mint a legtöbb régészeti tárgy, hiányos. Feje letörött, és nem került elő a feltárás során sem. Ennek ellenére finom kidolgozása miatt figyelemre méltó tárgy. Felövezett lovagot ábrázol, aki karjait a mellén keresztbe téve áll. Ez a mozdulat az áhítat kifejezése. Öltözete hosszú, földig érő tunika, vállára köpeny borul. Az öv enyhén alácsüng a figura hasán, amelyet középen nagy csat kapcsol össze, jobb oldalán erszény, bal oldalán pedig egy rövid, kétélű tor, úgynevezett bicellus függ le róla. Feltehetően egy katonaszentet, esetleg egy szent uralkodót ábrázol, de a figurán ma már nincs semmi olyan jel, amely az azonosítást lehetővé tehetné. A kerámiafigura érdekessége, hogy felületét négy, egymással párhuzamos, vörös csíkkal festették körbe, míg a köztük lévő teret festetlenül hagyták. A festés egyáltalán nem igazodik az ábrázoláshoz. Az is megállapítható, hogy a köpenyt hajdan sárga máz borította, bár ez mára erősen megkopott. A mintát csak az előlapba nyomták, a hátoldalt durván, kézzel dolgozták el. A figura belsejében megfigyelhető hosszú lyuk a készítés során keletkezett, ennek segítségével lehetett a tárgyat az égetéshez egy hosszú nyélre tűzni.

A lelet a budavári Szent György téren folytatott nagyszabású régészeti feltárások során került elő 1998 decemberében. Pontos lelőhelye az egykori Szent György utca 8. számú telek hátsó részén feltárt középkori kút mélye. A helyszín érdekessége, hogy a középkori zsidónegyed közepén, a zsinagóga és a rituális fürdő (mikve) szomszédságában helyezkedett el. A kővel kirakott kör alakú kutat a 15. század elején, a negyed megszüntetésének idején töltötték fel, belsejébe rengeteg háztartási tárgyat dobtak, köztük ezt a kerámiafigurát is.

Lovagot ábrázoló kerámiafigura töredéke, 14. század. Halvány vörösre égetett kerámia, sárga ólommáz. Budapest, I. Szent György utca 8. 85. kút, Végh András ásatása, 1998. december 3. Budapesti Történeti Múzeum, Vármúzeum ltsz. 2003.2.70. Fotó: Tihanyi Bence

Fotó: Tihanyi Bence

Fotó: Tihanyi Bence