Skip to main content

2021. december 9. – 2022. március 27.

Időszaki kiállítás

Az első világháborús vereség, majd az azt követő forradalmak súlyos politikai, gazdasági és társadalmi válságba sodorták az országot. Az állandósult élelmiszer- és nyersanyaghiány, az ellátási gondok, a társadalom elszegényedése 1919 végére vált a legsúlyosabbá. Ehhez járult még hozzá a megszállt, majd a trianoni békét követően Magyarországtól elszakított területekről érkező menekültek tömege.

A válságos időszak a gyermekek számára jelentette a legnagyobb megpróbáltatást. Ezt ismerték fel különböző magyar és külföldi szervezetek, magánszemélyek és egyházak. Az összefogás eredményeképp született meg az a több európai országot érintő segélyprogram, amely kiállításunk fő témáját adja. A gyermekvonatok történetét, társadalmi-kulturális vetületét a nagyközönség kevéssé ismeri, holott számos család érintett volt benne, és sokan a mai napig is őrzik az akcióval kapcsolatos tárgyi emlékeket, fotókat, dokumentumokat. A segélyakció során sok, olykor generációkon is átívelő kapcsolat jött létre a magyar és a külföldi befogadó családok között.

Az 1920 és 1930 között zajló gyermekmentő akció kezdetén Hollandiába utaztatták befogadó családokhoz a magyar gyermekeket, majd Svájc, Svédország és Anglia, 1923-tól pedig Belgium is bekapcsolódott az akcióba. A legtöbb szegény sorsú magyar gyermeket Hollandia és Belgium fogadta be. Az akció során több mint 60.000 gyermek számára nyílt lehetőség arra, hogy többnyire néhány hónapos, de olykor évekig elhúzódó külföldi tartózkodást követően „feltáplálva” hazatérhessen. A gyermekek egy része végleg kint maradt a befogadó országban és ezzel tovább erősítette az országok közötti kapcsolatot.

A nemzetközi gyermeküdültetés jóval több volt puszta segélyakciónál. A részt vevő magyar gyermekek közül sokaknak egész életükre meghatározó élményt jelentett a kint töltött idő. Számos olyan művészről (F. Györffy Anna, Petrich Kató, Heller Andor, Karády Katalin), a tudományos, egyházi és kulturális élet fontos szereplőiről (Bibó István, Regőczi István) tudunk, akiknek későbbi pályáját meghatározták a befogadó országban szerzett élmények. Kiállításunk ezt a témát járja körül a történelmi kontextus és az egyéni életutak bemutatásán keresztül.

Kurátorok:
Dr. Perényi Roland történész, a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum igazgatója
Dr. Réthelyi Orsolya történész, irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Néderlandisztika Tanszékének vezetője

Szakmai tanácsadó testület:
Dr. Maarten J. Aalders (Kampen University), Dr. Ablonczy Balázs (MTA), Dr. Hajtó Vera (MTA), Roeland Hermans (KADOC-KU Leuven)

Mühlbeck Károly (1869–1943) rajza a gyermekvonat-akcióról. Megjelent: Uj Idők, 1921. március 15.

Róth Miksa és Nagy Sándor: Magyar Ablak (1923) a hágai Noordeinde királyi palotában. Koninklijke Verzamelingen Den Haag

Hollandiából hazaérkezett gyerekek a hozzátartozóikat lesik a vonat ablakából. Müllner János (1870–1925) felvétele, 1921. szeptember, BTM Kiscelli Múzeum