Skip to main content

2016. március 19. – július 24.

Időszaki kiállítás

Krakkó és Buda a középkorban Európa jelentős városai közé tartoztak, melyeket Nürnberggel, Milánóval, Rómával kezeltek egyenrangúként.

A kiállítás bemutatja a közös történelmi emlékeket és eseményeket, valamint olyan személyiségeket, akik mindkét település történetében fontos szerepet játszottak – többek között az Anjou és a Jagelló dinasztia egyes tagjait, Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelmet is –, akik nemcsak a két város, hanem a két nemzet történelmét is összekapcsolták.

A kiállított tárgyak nagy része a városlakók hétköznapjaiba ad betekintést, emellett az ünnepi alkalmak és a királyi udvar reprezentatív emlékei is megjelennek köztük. A nagyszámú régészeti leletanyag mellett igen sok, történeti gyűjteményekben fennmaradt műtárgyat láthatunk majd. Többek között például Gian Giacopo Caraglio ötvösművész kakast formáló, drágakövekkel díszített remekét 1500 körülről, mely a Krakkói Lövészegylet becses darabja és a város jelképe, vagy az ifjabb Lucas Cranach (1515–1586) műhelyében készült Jagelló családi portrékat, melyek egyedülálló emlékei a korszaknak.

Bemutatjuk II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját is a Magyar Nemzeti Múzeumból, melyet a hagyomány a közelmúltig II. Lajosnak tulajdonított.

Kurátor: Benda Judit

​A kiállítás létrehozói a Budapesti Történeti Múzeum és a Krakkói Várostörténeti Múzeum (Muzeum Historyczne Miasta Krakowa). A kiállítás a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretei között a Balassi Intézet támogatásával valósul meg.