Skip to main content

2023. december 7. – 2024. február 4.

Időszaki kiállítás

A történelmet rendre csak egy-egy téma mentén tekintjük végig. Van, hogy jelentős háborúk egymásutánjaként, és van, hogy felfedezések vagy éppen építészeti stílusok sorozataként látjuk a múltat. Holott ezek valójában párhuzamosan zajlottak: például a 12. század nemcsak a tatárjárás időszaka, hanem ebben az évben készült el az első szemüveg is. Mátyás királyhoz kötődik a kocsiposta bevezetése, míg a barokk stílus elterjedése alatt fedezték fel a mikroszkópot. Ezekben a sokszínű, nemegyszer meglepő történelmi együttállásokban helyezzük el a 2022-ben a fővárosban felszínre került legkülönbözőbb tárgyakat, felvillantva egy-egy időszak többféle arcait.

A BTM Vármúzeum idén 8. alkalommal rendezi meg a Középpontban a középkor című kiállítását, amely az elmúlt év budapesti ásatásaiból előkerült legkülönlegesebb leleteket mutatja be a nagyközönségnek. Az idei rész a Századról századra alcímet viseli, ezzel érzékeltetve egy-egy relikvia vagy hétköznapi tárgy és az adott időszak különböző történelmi eseményei között meghúzódó párhuzamokat. A leletek idén nyolc helyszínről származnak, és olyan kiemelkedő darabok tartoznak közéjük, mint a 15 éves háborúból ránk maradt katonai sisak vagy egy nagyon ritka, aranyból készült érme.

A kiállítás a kiemelkedő műtárgyai révén így egyaránt szól szakembereknek, míg közérthető, összefüggésekben gazdag leírásai a laikusok számára is felvillantják a múlt érdekességeit. A BTM Vármúzeum többi emeletén található állandó tárlatok ráadásul további izgalmas párhuzamokat és összefüggéseket rejtenek magukban a mostani leletegyüttessel.

Ismerd meg kincseinket!

12. század: rézpénz

13. század: malomjáték

14. század: palástcsat

15. század: sarokveret

16. század: aranydukát

16. század: sisak

17. század: agancslemez

18. század: kegyérem

Kurátor: Mézes Dorottya, Terei György és Daróczi-Szabó László
​Látvány és grafika: Mézes Dorottya