Skip to main content

2022. december 8. – 2023. március 15.

Időszaki kiállítás

Immár hetedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Főosztálya éves kiállítását, mely az előző évben a főváros területéről előkerült legérdekesebb középkori régészeti leleteket mutatja be.

Az idei évben öt helyszín szerepel a válogatásban. Mint általában, most is a budai várban folyt munkálatok uralják a kamarakiállítást, hiszen a volt Honvédfőparancsnokság, a József főhercegi palota vagy a várfalak rekonstrukciójához kapcsolódó régészeti kutatás újabb információkat adtak a szakembereknek a területről. A királyi palota és közvetlen környezetében mindig számítani lehet az egyedülálló, különleges leletekre, és ez így is volt a 2021-es évben is. Búvárrégésszel közös kutatás volt a Lánchíd felújítása kapcsán, és bár kevés régészeti korú tárgy került elő a Dunából, mindenképpen tanulságos volt, kevés alkalommal lehet a folyó medrét kutatni. A Várnegyedtől kicsit eltávolodva a Margit körút külső oldalán egy, a bronzkortól a török korig használt terület feltárása adott lehetőséget a régészek számára, hogy újabb ismeretekkel gazdagítsák tudásukat.

A kiállítás egyik legszebb darabja egy velencei készítésű, vékony falú, festett díszű üvegpohár. Ilyen poharat Európában viszonylag sokat találunk, de a középkori Magyar Királyság területén nagyon ritka leletnek számít. Az érdeklődők ettől a legkisebb, mindössze pár grammos üvegpohártól a legnagyobb, mintegy másfél mázsás ágyúgolyóig megismerhetik a modern város múltjának változatos anyagi kultúráját, és bepillantást nyerhetnek a főváros öt különböző helyszínének legújabb kincseibe.

A kiállítás most az előző év ásatási anyagai mellett, a korábban felfedezett, de tudományosan csak az elmúlt évben vizsgált leleteket is megismerteti a látogatóval. Ezek közül kiemelkednek a későközépkori tevecsontok, amelyek különlegességét az adja, hogy ilyen leleteket Magyarország területén eddig csak a római császárkorból és a török hódoltság idejéből ismerünk.

A tárlat egyszerre szól a szakembereknek, az érdeklődő lokálpatriótáknak, a történelmet szeretőknek és a gyerekeknek is, utóbbiak játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a tárgyakat és egy-egy helyszín történelmét.

A kiállítás kurátora: Terei György – Középkori főosztály vezetője, régész, muzeológus
Kurátori asszisztens, látványtervező: Mézes Dorottya – muzeológus gyakornok

Középpontban a középkor 7.0 | Ágyúgolyó és pohár | Videó

Középpontban a középkor 7.0 | Ágyúgolyó és pohár | Képek a kiállításról