Skip to main content

2020. december 18. – 2021. július 11.

Időszaki kiállítás

Idén ötéves a Középpontban a középkor kiállítássorozat. 2015-ben rendezte meg a BTM Vármúzeum első olyan összegző kiállítását, mely az előző év legfontosabb régészeti ásatásaira, annak eredményeire tekintett vissza. A múzeum számára fontos, hogy minden évben még az év lezárulása előtt megoszthassa régészet iránt érdeklődő közönségével a legfrissebb, sokszor még feldolgozás előtt álló, legérdekesebbnek ígérkező leleteiből álló válogatását. Az, hogy a közönség még ebben a korai fázisban megismerkedhet a leletanyaggal, azt is jelenti, hogy az érdeklődők jobban beleláthatnak a régészeti-feldolgozási munkába, mint más tárlatok esetében. A tudományos vizsgálatok elvégzése előtt sokszor csak feltevésekre támaszkodhatnak a szakemberek, melyek végül vagy megerősítésre vagy elvetésre kerülnek – mint például az egyik kiemelt lelet, egy középkori kútba dobott lócsontváz esetében, hiszen a pontosabb vizsgálatok előtt még nem valószínűsíthetjük, hogy vajon hogyan, s miért „gyömöszölhettek” bele a 15-16. században egy ilyen nagy állattetemet egy 150 cm átmérőjű kútba.

Ásótól a vitrinig
A 2020-as kiállításon a leletek mellett a tárgyak „ásótól vitrinig” tartó útja, azaz a régész és a vele szorosan együtt dolgozó szakemberek munkájának bemutatása is fókuszba kerül. Egy tárlat ugyanis több, különböző területen tevékenykedő kolléga – régész, restaurátor, történész, geodéta, archaeozoológus, stb. – együttműködésének eredményeképpen valósulhat meg.

Kiállítás – most online
A 2020-as év – mint oly sok mindenki mást – a múzeumot is új kihívások elé állította. A legfrissebb járványügyi intézkedések megakasztották a kiállításon hosszú hetek óta dolgozó csapat munkáját, a múzeum bezárt, ugyanakkor nem szerette volna megszakítani sorozata ötéves hagyományát, s tárlat nélkül hagyni a régészet iránt érdeklődőket. Így mégiscsak létrejött egy, az ásatások élményét érzékletesen visszaadó, formájában is újdonságot hozó, a mostani időszak nehézségeit kicsit feledtetni próbáló, könnyed, a képregények stílusában megrajzolt kiállítás, melynek virtuális verzióját – a múzeum újranyitásáig – a közönség az online múzeumi térben kalandozva tekintheti meg asztali számítógépen, tableten, mobiltelefonon vagy VR szemüveggel.

Kurátor: Terei György régész, a Középkori főosztály vezetője

Ízelítő a leletekből

Ezüst S-végű hajkarikák, 13. század, lelőhely: XVII. ker. Zrínyi utca, Terei György ásatása

Üvegpohár a budai pasák palotájából, 17. század második fele, lelőhely: I. ker. Színház utca 1-11. (Karmelita udvar), Papp Adrienn ásatása

Sarkantyú, 15. század, lelőhely: XIII. ker. Népfürdő utca, Benda Judit ásatása

Tevekoponya

Áldozati edény töredéke, 12-13. század, lelőhely: XVI. ker. Nemez utca, Takács Ágoston ásatása

Videósorozat a kiállítás alkotóival
Az „ásótól a vitrinig” tartó munkafolyamat szereplőivel, a múzeum munkatársaival, régésszel, archaeozoológussal, történésszel készítettünk rövid interjúkat, amikben kollégáink mesélnek a múzeumban betöltött szerepükről, a kiállításban végzett feladatukról, és a kiállításban látható kedvenc tárgyaikról.

Árpád-kori fazék az Erzsébet híd lábánál | Középpontban a középkor 5.0 / Ásótól a vitrinig

A Margit körúti teve | Középpontban a középkor 5.0 / Ásótól a vitrinig

Az utolsó budai pasa üvegtárgyai | Középpontban a középkor 5.0 / Ásótól a vitrinig