Skip to main content

2019. május 24. – november 3.

Időszaki kiállítás

Az első bástya – Pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen című tárlat egyik része a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt látható, míg a másik a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában. Utóbbi helyen megtekinthetőek a 2018-as ásatás leletein kívül Zolnay László 1962-ben és H. Gyürky Katalin 1976-ban a telken és környezetében végzett feltárásának legszebb darabjai.

A kiállítás nagyobb részét az elmúlt évben napvilágot látott leletek adják. A legjelentősebbnek a két éremkincslelet számít, amely 11 arany- és 700 ezüstpénzből áll. Láthatóak továbbá a mindennapi élet kellékei: pipák, porceláncsészék, viseleti tárgyak, és az ostromok során használt fegyverek. Ezenkívül a feltárt felvonóhidas kapu vasból készült tárgyai is bemutatásra kerülnek: a kapupántok, a retesz és a nagyméretű lakat.

A kiállítás célja, hogy a tárgyakon keresztül a török kori Buda mindennapi életét mutassa be. A látogatók megismerhetik a kávézás és a pipázás kultúráját, elterjedésük történetét. A tárlat anyagát színesítik a drónfelvételekből, 3D-s fotogrammetriás anyagokból és rekonstrukciós rajzokból készített kisfilmek.

​A kiállítás nemcsak felnőtteknek szól: a gyerekek a múzeumpedagógiai térben egy török házbelsőben és egy piacon fedezhetik fel a korabeli életet, és kipróbálhatják a felvonóhidas kapu makettjét is.