Skip to main content

2022. november 18. – 2023. április 23.

Időszaki kiállítás

Szent Margit, a szentéletű királylány története, sorsa mindig is megmozgatta a történelem iránt érdeklődő emberek képzeletét.

​A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum legújabb, Szent Margitról és a margitszigeti domonkos kolostorról szóló időszaki kiállítása részben eddig még sehol be nem mutatott leletekkel várja a látogatókat.

A kiállítás apropója egyrészt Margit halálának 2020-as hétszázötvenedik évfordulója, másrészt pedig az, hogy az elmúlt két évtizedben jelentősen bővültek az ismereteink az Árpád-házi királylánynak lakóhelyet adó egyházi intézményről. Ez elsősorban Kovács Eszter régésznek, múzeumunk 2018-ban elhunyt munkatársának köszönhető, aki több ízben folytatott kisebb felületű feltárásokat a domonkos kolostor területén. Így kerültek elő azok a feltehetően XIV-XV. századi falképtöredékek is, amelyeket elsőként a novemberben nyíló tárlaton láthat a nagyközönség.

Margit tisztelete egyébként szinte töretlen volt az elmúlt századok során, ereklyéit és csontjait a török veszély elől a 16. században Pozsonyba menekítették az apácák.
A csontok javarészt elvesztek a 18. században, fennmaradt azonban a talán leghíresebb ereklyéje, a vezeklőöve, amelynek díszes ereklyetartó doboza, valamint a középkori tárgy hiteles másolata szintén megcsodálható a kiállításon.

Látható még a szintén a Margitszigeten eltemetett V. István király (Margit bátyja) halotti koronája a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből, amelynek megtalálásával indult a kolostor romjainak szisztematikus kutatása, valamint megtekinthetik a látogatók a szintén Árpád-házból származó Béla macsói herceg földi maradványait, akit a Margit-szigeten kaszabolt le Kőszegi Henrik az embereivel.

A kiállítás kurátora: Takács Ágoston
régész, muzeológus, a Középkori Kőtár gyűjteményvezetője

A sziget – Szent Margit és a domonkosok | Képsorozat a kiállításról | Fotók: Medve Balázs, BTM; Keppel Ákos, BTM