Skip to main content

A törökök már a spájzban vannak – középkori konyha kvíz

Hogyan étkezett a késő középkor embere? Milyen fűszereket használt, és egyáltalán milyen fogásokat evett? Hogyan befolyásolta a török uralom a magyar gasztronómia alakulását? És vajon mi az a feketeleves?

Teszteld tudásodat kvízünkkel, és ismerkedj meg a középkori konyha néhány érdekességével!

Palotatörténeti kvíz | 1. rész

A budai Várnegyedben több száz évnyi történelem rejtőzik. A ma már csak romjaiban megtekinthető középkori palota egykor pompázatos királyi székhely volt, amelyet több uralkodó épített és bővített a korabeli igények és divat szerint.

Teszteld a tudásod kvízünkkel! Te vajon milyen jól ismered a középkori palotát?

Várnegyed a föld alól – Milyen jól ismered a közelmúltban a Várnegyedben folytatott régészeti ásatásokat?

Éppen egy évvel ezelőtt, 2019. április 16-án nyitottuk meg Várnegyed a föld alól – 10 év régészeti kutatásai a budai Várban című időszaki kiállításunkat, amely az elmúlt 10 év Várnegyed-beli régészeti ásatásainak eredményeit mutatta be. A kiállítás olyan fontos helyszíneket tekintett át, mint pl. az egykori Városháza, a Karmelita épületegyüttes (ma Miniszterelnökség), a Várkert Bazár, a Mátyás-templom és az Erdélyi bástya (Táncsics Mihály utca).

​Kvízünkkel most mindenki tesztelheti tudását, emlékezőtehetségét – aki előbb szeretne felkészülni, a kiállítás aloldalán minden kérdésre megtalálhatja a választ.