Skip to main content

​A BTM Vármúzeum az egykori királyi palota Gellért-hegy felőli szárnyában, történelmi hangulatot árasztó környezetben található.

A látogatók bejárhatják a középkori palota helyreállított termeit, az egykori várkápolnát és gótikus termet, valamint megtekinthetik a múzeum egyedülálló kincseit: a magyar-Anjou címeres selyemkárpitot, a rendkívüli művészi értéket képviselő és világviszonylatban is egyedülálló gótikus szoborleletet, vagy a Mátyás király palotájának pompájáról tanúskodó márvány kőfaragványokat.

A Vármúzeum kiállításai a palotatörténet mellett Budapest történetének meghatározó eseményeit és személyiségeit is bemutatják. Hogyan alakult ki a római tartományi központ: Aquincum, majd ennek romjain a középkori Magyar Királyság fényes székhelye, s hogyan pusztult el mindez a török kori háborúk és ostromok során? Hogyan jutott el Pest, Buda és Óbuda az egyesülésig és vált Budapest Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő metropoliszává a 19-20. század fordulójára? Hogyan döntötte romba a második világháború a békeidők nagyvárosát, és hogyan formálódott Nagy-Budapest?

​Mindezekre a kérdésekre választ találhatnak a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumába ellátogató érdeklődők.​

A BTM Vármúzeum küldetése

A Budapesti Történeti Múzeum székhelyén, az egykori budai királyi palotában található Vármúzeum a honfoglalástól a török kor végéig gyűjti, őrzi a főváros régészeti és történeti emlékeit. A magyarországi középkor- és kora újkor-kutatás egyik tudományos központjaként elsődleges feladata a korszakhoz tartozó régészeti, történeti és művészeti örökség védelme, kutatása, bemutatása, Budapest területén régészeti ásatások végzése.

Célja, hogy a középkori és kora újkori emlékeket hitelesen, a szakmai etikai szempontokat szem előtt tartva, a legújabb kutatási eredményeket figyelembe véve minden érdeklődő számára közkinccsé tegye, valamint aktívan részt vegyen a kulturális örökségvédelemben és Budapest jövőjének alakításában. Az intézmény fontosnak tartja az együttműködést a kerületi helytörténeti gyűjteményekkel.

​A Vármúzeum különleges küldetése a kiemelt turisztikai helyszínnek számító budai királyi palota történetének kutatása, és az egykori királyi székhely fennmaradt emlékeinek magas színvonalú bemutatása. A múzeum központi szerepének köszönhetően nemcsak középkori és kora újkori állandó kiállításoknak ad helyet, hanem egy átfogó várostörténeti tárlat keretében az őskortól napjainkig számos tudományterület eredményeit tárja közérthető formában a látogatók elé, valamint történeti és művészeti időszaki kiállításokat is rendez.