Skip to main content

Ismerjük meg együtt a múzeum falain kívüli Budapestet!

A BTM Vármúzeum számos várostörténeti sétát tartott az elmúlt időszakban, kutatási területeink és helyszíneink évről évre gazdagodtak. A város bármelyik pontján bármelyik utca vagy épület hordozhat izgalmas témát, történetet, rejtélyt, amelyeket ezen a hétvégén múzeumi sétavezetőinkkel, kutatóinkkal fedezhetnek fel. Az esemény különlegessége, hogy minden nap végén régészeink, történészeink első kézből mesélnek legendás ásatási helyszínekről, emlékezetes, sokszor történelemformáló leletanyagokról.

Válasszon sétáink közül, és járjuk be együtt a főváros unikális helyszíneit!

„Az álom és a szegénység városában…”

irodalmi séta Óbudán Krúdy nyomában

2024.06.01., szombat 11:00

„Ott szállott partra, ahol, ahol lehetett, akár csak egy sekélyes, reménytelen parton is, ahol elhasznált pléh kályhacsövek, lyukas bádog gyermekfürösztő teknők, öregasszonyok megfoltozhatatlan edényei (ibrikei) között, ahol a hasznavehetetlen tárgyak között hasznavehetetlennek érezte már önmagát is.” Krúdy Gyula életének utolsó három évét töltötte Óbudán. A séta során felkeressük az itt töltött évek színhelyeit, felidézzük életének meghatározó állomásait. A látogatók részleteket hallhatnak az író óbudai helyszínekről szóló írásaiból is.

A séta időtartama 1,5 óra.

Kutyabarát séta!

Találkozó: Óbuda, Fő tér, Szindbád-szobor
Regisztráció: https://forms.gle/pyAY7U75eZh3nQ589

Rákóczi tour

áruház- és vásárlástörténeti séta a Rákóczi úton

2024.06.01., szombat 14:00

A Rákóczi út 200 éve a város egyik legfontosabb útvonala. Mikor és miért kapta ezt a nevet az egykori Kerepesi út? A Rákóczi út sok szempontból az „elsők” utcája. Itt volt először közlekedési lámpa, éjjel-nappal nyitva tartó közért, közkórház, aluljáró. Ez alatt a hosszú idő alatt két helyen is állt itt a Nemzeti Színház. De mit keres Mátyás király a Szentkirályi utca sarkán? A Rákóczi út egykor a bevásárlás fő útvonala is volt egyben. Itt voltak azok az üzletek, ahol a legtöbben vásároltak. Forgalmas volt és jól megközelíthető, közel a Nyugati és a Keleti pályaudvarhoz. Mára ezek az áruházak nagyrészt eltűntek. A séta során végig járjuk a belváros egykori főutcáját az Astoriától a hajdani Otthon áruházig, és megismerjük izgalmas történetét. Időutazás nagyszüleink korába, azoknak, akik még nézegettek itt kirakatokat, és azoknak, akik nem is hallották még a Csillag, a Verseny vagy a Corvin nevét.

A séta időtartama 1,5 óra.

Kutyabarát séta!

Találkozó: Síp u. és Rákóczi út sarka, a könyvesbolt előtt
Regisztráció: https://forms.gle/ueRVvWJxMK42Qaun6

Buda, a hegyen épült város

várostörténeti séta a Várnegyedben

2024.06.01., szombat 16:30

Sétánk a Várnegyedben a polgárváros sok évszázadot felölelő épületei közé vezet, így megismerhetitek Buda elmúlt 500 évének építészetét és életét. Bármilyen hihetetlen, olyan utcákon járunk majd, amelyeknek nyomvonalát nem sokkal a tatárjárás után jelölték ki! Apropó: tudjátok-e mi az az „utcahíd”?
Melyik az egyetlen megmaradt kétemeletes középkori épület?
Vajon miért épültek az ülőfülkék?
Milyen templomok voltak a középkori Budán?
Gyertek el Várnegyed-sétánkra, ahol többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattok, de kiderül az is, hol volt a város fő piactere, és hogyan fenyítették meg a veszekedő piaci kofákat! Fény derül arra is, mit jelent e mondás: „Két Buda van. Egy a föld alatt, és egy a föld felett”? Sétánk során a Középkori Zsidó Imaház falai közé is bepillantunk.
Fedezzük fel együtt az utcák, házak, kapualjak titkait!

A séta időtartama 1,5 óra.

Kutyabarát séta!

Találkozó: Budai Várnegyed, Dísz tér, Korona cukrászda
Regisztráció: https://forms.gle/W3L1Nxv6Cg2mUnUe8

Mesél a régész… I.

ásatási helyszínelés

2024.06.01., szombat 18:00

A mai Szent György tér helyén a középkorban két utca és három hosszú háztömb állt. Hogy kik laktak ezekben az utcákban, illetve milyen intézmények álltak itt, annak feltérképezésében segítenek bennünket az írott források és még inkább az a több, mint három évtizede tartó feltárás-sorozat, amely által ma már sokkal pontosabb képet alkothatunk a középkori Buda déli városrészéről. A sétán megismerhetik, hogy hová telepítette le IV. Béla a tatárjárás után ide költöző zsidó közösséget, hogy kik voltak a beginák, és mi közük van a mai Szent György térhez, illetve hogy hol temették el az utolsó Árpád-házi királyunkat, III. Andrást. Az ásatásokról és eredményeikről amelyek a Budapesti Történeti Múzeum Középkori Főosztálya kutatóinak köszönhetően lettek megismerhetők az elmúlt harminc év folyamán, ezúttal Takács Ágoston régész mesél.

​Találkozó: Sándor-palota melletti Turul-szobor

Regisztráció: https://forms.gle/sG1iSYdZSZKyyFneA

Szentek, remeték, úttörők

várostörténeti kirándulás török kori fegyverbemutatóval

2024.06.02., vasárnap 11:00

A János-hegy alatti Szépjuhászné a budapestiek egyik kedvelt kirándulóhelye.
Azt azonban kevesen tudják, milyen leletekre bukkantak régészeink az itteni, budaszentlőrinci kolostor ásatásai közben.
Tudod-e, milyen csodák történtek a kolostorban eltemetett Remete Szent Pál sírjánál a középkorban?
Hogyan élte életét egy magányos pálos remete a közeli barlangban?
És vajon miért került be a Guinness-rekordok közé az idén 75 éves Gyermekvasút?
Gyere el új várostörténeti sétánkra, ahol többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz!
E könnyed kirándulás keretén belül megismerheted az egyetlen magyar alapítású
szerzetesrend, a pálosok és budaszentlőrinci kolostoruk történetét, amely a hódoltság korában pusztult el, éppen ezért egy török kori fegyverbemutatót is láthatsz majd a romkertben!

Sétavezető: Benyó Gergely, régész, közönségkapcsolati munkatárs.

Közreműködik: Berecz Mátyás, múzeumpedagógus, hagyományőrző.

Találkozó: Szépjuhászné-Gyermekvasút, 22, 22A, 222 buszok megállója, parkoló felőli oldal.
Regisztráció: https://forms.gle/uk9p2MvtDkxE1Tfg6

Emlékké nemesedett múlt- zsidó emlékek Óbudán

várostörténeti séta

2024.06.02., vasárnap 14:00

Az óbudai zsidó közösség története a középkorban kezdődött, majd a törökök kiűzése után, a 17. században, a Zichy uradalom területére visszatelepülő lakosok között igen korán megjelentek az izraeliták is. A szabad királyi városokban nem telepedhettek le, Óbuda viszont befogadta őket. A 18. század utolsó harmadában a korabeli Magyarország egyik legnépesebb zsidó közössége Óbudán élt. Sétánk során felidézzük azokat az eseményeket, helyszíneket, intézményeket, amelyek az óbudai zsidóság sorsát formálták. Megtekintjük az egykori Zsidó utca, ma Lajos utca 163. szám alatt álló, Landherr András tervezte, 1821-ben felavatott zsinagógát. A program a Goldberger Textilipari Gyűjtemény előtt fejeződik be.

A séta időtartama 1,5-2 óra.

Találkozó: Óbuda, Szentlélek tér, Szentháromság-szobor
Regisztráció: https://forms.gle/2qoXaG5rK4qiYC4B9

Várostörténeti séta a Palotanegyedben Kordos Szabolccsal

várostörténeti séta

2024.06.02., vasárnap 17:00

Kíváncsi rá, hogy hol lakott a Titanic katasztrófa magyar hőse? Megnézné kívülről az egykori szupertitkos atombunkert, Szendrey Júlia, Jókai Mór, vagy éppen Babits Mihály egykori otthonát? Megismerné az egykori Mágnásfertály rejtett zugait? Akkor sétáljon egyet a Palotanegyedben egy lokálpatriótával, az Egy város titkai bestseller sorozat szerzőjével, Kordos Szabolccsal. A Józsefváros belső részein minden épületnek megvan a saját lenyűgöző története. Most kivételes lehetőség nyílik arra, hogy kapjon egy kis ízelítőt a legjobb sztorikból, miközben felfedezi ezt a hihetetlen városrészt Budapest szívében.

Találkozó: Magyar Nemzeti Múzeum, Arany János-szobor
Regisztráció: https://forms.gle/RUowUPqJbAjpoGiK8

Mesél a régész… II.

ásatási helyszínelés

2024.06.02., vasárnap 18:30

Milyen épületek álltak a török kori Budán és Pesten? Hogyan nézett ki a Belvárosi plébániatemplom ebben az időszakban? Miért Savanyú leves bástyának hívták a budai vár egyik pontját? Milyen érzés egy hét leforgása alatt két kincslelet is találni az Erdélyi bástya területén? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas, érdekes kérdésekre fog válaszolni Sudár Balázs turkológus és Terei György régész egy különleges beszélgetésen. Jöjjön el, és az egykori ásatási helyszínt bejárva ismerkedjen meg a régész munkájával!

Találkozó: Belvárosi Plébániatemplom bejárata előtt
Regisztráció: https://forms.gle/nQXEn1a7KEGmEU6T6

Fotó: Fortepan / Schmidt Albin

Tájékoztatás

Tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Történeti Múzeum eseményein kép- és hangfelvétel készül, melyet a múzeum a kommunikációs felületein nyilvánosságra hoz.

A felvétel törlését az info@btm.hu címen kérheti. A vonatkozó adatkezelési tájékoztató elérhetősége: adatkezelési tájékoztató.