Skip to main content

Vajon hol járunk? Hallgassátok meg az alábbi hangfájlt!

[zoomsounds_player source=”8638″ type=”audio” config=”sample–skin-aria” artistname=”” songname=”” wrapper_image_type=”zoomsounds-wrapper-bg-center”][/zoomsounds_player]

A középkori várakban a konyhát a palotaépület földszintjén találjuk. A királyi udvarban több konyha is volt. A király és a királyné, valamint udvartartásuk számára külön helyiségben főztek. A konyhák berendezése egyszerű volt. A tágas tűzhely általában a helyiség közepén állt. A tűzhely fölött volt a bolthajtásokon nyugvó kémény, amelyben farudak szolgáltak a füstölésre szánt húsfélék felfüggesztésére. Az edényeket az erre kialakított falmélyedésekben, polcokon és felakasztva tárolták. A különböző méretű lábasok (amelyeknek három lába volt), fazekak cserépből készültek, a rostélyok, nyársak anyaga vas volt. Használtak fémből, cserépből készített sütőtálakat, fa- és cseréptálakat, szűrőt. Kések, villák, fakanalak használatával készültek a finom falatok. A kéményből függött alá a bográcstartó lánc, és a tűztér melletti ágason helyezték el a nyársakat. A konyha falában vagy a helyiséghez egészen közel levő kővályúból folyt az elhasznált víz az udvarra vagy a váron kívül az árokba.

Lássuk, milyen fűszereket használtak a főzéshez, sütéshez a középkori konyhákban!

A játék kezdéséhez kattints az ‘OK’ gombra. A fűszerek képét és a neveiket egymásra húzva tudod őket összepárosítani. Ha jól választottál, a fűszer eltűnik a játékmezőről; ha rosszul, akkor pirosra vált a kártya. A képes és a szöveges kártyát összekötő piros szalagot egy kattintással fel tudod oldani és helyesbíteni a válaszodat.