Skip to main content

Megoldás:

A 15. században fogyasztott ételek és felhasznált alapanyagok: hal, mézeskalács, szőlő, káposzta, sajt, búza, hód

A 15. században NEM fogyasztott ételek és felhasznált alapanyagok: kukorica, burgonya, paprika, paradicsom, csokoládé

Solution:

Foods and ingredients consumed in the 15th century: fish, gingerbread, grapes, cabbage, cheese, wheat, beaver meat

Foods and ingredients NOT consumed in the 15th century: corn, potatoes, peppers/paprika, tomatoes, chocolate

 

Kukorica, burgonya, paprika, paradicsom, csokoládé

A kukorica, a burgonya, a paprika és a paradicsom nélkülözhetetlen alapanyagai a magyar konyhának. A csokoládéval együtt ezek az Amerikában őshonos növények a kontinens felfedezését követően (1492) a spanyol hódítóknak köszönhetően terjedtek el Európában. Nálunk a 17-18. század fordulóján jelentek meg, és a 19. század során váltak a hazai gasztronómia szerves részévé.

A tipikusnak tartott hazai ételek, mint a gulyás vagy a csirkepaprikás a középkorban még nem voltak jelen, csak a 18. századtól terjedtek el a paraszti konyhában, majd a 19. századi nemzeti romantikának köszönhetően váltak a hagyományos magyar gasztronómia alapjaivá.

Corn, potatoes, peppers/paprika, tomatoes, and chocolate

Corn, potatoes, peppers/paprika, and tomatoes are essential ingredients in Hungarian cuisine. Along with chocolate, these plants – native to the Americas – spread across Europe after the discovery of the continent (1492), thanks to the Spanish conquistadors. They appeared in Hungary around the turn of the 17th-18th centuries and became an integral part of Hungarian gastronomy during the 19th century. 

The typical Hungarian dishes we associate with today, such as goulash or chicken paprikash, were not present during the Middle Ages. They only began to spread in peasant kitchens from the 18th century and, thanks to 19th-century national romanticism, became the foundation of traditional Hungarian cuisine. 

Búza, káposzta, szőlő

A gabonafélék közül a búza, köles, árpa termesztése volt jelentős.

A ma ismert zöldségek (pl. sárgarépa, káposzta, bab, borsó) többségét széles körben használták a paraszti házaktól kezdve a királyi udvarokig.

A szőlő termesztését hazánk területén a rómaiak honosították meg, majd azok telepítése a 10. században újra felvirágzott. A szőlőskertek kolostorokhoz, földesúri birtokokhoz tartoztak. Mivel a jó minőségű, tiszta ivóvíz nem volt mindig elérhető, ezért a bortermelés különösen nagy jelentőséggel bírt.

Wheat, cabbage, grapes

Among grains, the cultivation of wheat, millet, and barley was significant. 

Most of the vegetables we know today (e.g., carrots, cabbage, beans, peas) were widely used, from peasant households to royal courts. 

Grape cultivation was introduced to the territory of Hungary by the ancient Romans and experienced a revival in the 10th century. Vineyards were typically associated with monasteries and feudal estates. Since high-quality, clean drinking water was not always available, wine production held particular importance. 

Mézeskalács

A méz alapvető édesítőszer volt. A mézeskalácsok népszerűek voltak, nemcsak karácsony környékén készítették őket. A középkorban a sütemények sütése és az ütőformák fából történő kifaragása külön mesterségnek számított.

Gingerbread

Honey was the most widely used sweetener. Gingerbread was popular and not only made around Christmas. In the Middle Ages, baking pastries and carving wooden molds for shaping them were considered their own individual crafts. 

Sajt

Korabeli forrásokból tudjuk, hogy Mátyás király feleségének, Aragóniai Beatrixnek (1476–1500) köszönhetően különleges itáliai sajtok is kerültek az udvari konyhára.

Cheese

Historical records reveal that thanks to Queen Beatrice of Aragon (1476–1500), the consort of King Matthias, special Italian cheeses were introduced to the royal kitchen. 

Hal és hód

Galeotto Marzio leírásából tudjuk, hogy Mátyás király korában sokféle húst ettek. Fácán, kacsa, liba, borjú, bárány, különféle vadhúsok igen kedveltek voltak, amiket ízesített mártásokkal szolgáltak fel. A fűszerek közül a sáfrány, bors, fahéj, szegfűszeg használata volt jellemző. A korabeli történetírók szerint a magyarok heves temperamentumának az volt az oka, hogy nagyon fűszeres ételeket fogyasztottak.

A hal gyakrabban került az asztalra, mint manapság. A böjti ételek között találjuk a kagylók, teknősbékák és folyami rákok mellett a hódot is.

Fish and beaver

According to the writings of Galeotto Marzio, a wide variety of meats were consumed during the reign of King Matthias. Pheasant, duck, goose, veal, lamb, and various game meats were highly favored and served with flavorful sauces. Spices such as saffron, pepper, cinnamon, and cloves were commonly used. Contemporary chroniclers believed the fiery temperament of Hungarians was due to their consumption of spicy foods. 

Fish was more frequently served than it is today. Among fasting foods, beaver was included alongside mussels, turtles, and freshwater crayfish.